torstai 11. joulukuuta 2014

Kontrollissa

Kolmisen viikkoa sitten mamma huomas mun ikeniä tunnustellessaan pienen pahkuran siinä heinäkuisen hammasoperaation alueella, poistetun hampaan kohdalla. No mammahan tietty siitä seisomalta soitti ellille, että pitäskös tulla näyttämään. Ja ellihän sanoi, että joo, kun noin suuressa kystassa uusiutumisriski on olemassa. Päätettiin, että aikaistetaan samalla kontrolliröntgeniä, ja otetaan ne kuvat sitten samalla.

Eilen oli sitten Se Aika, mamma vietti miltei unettoman yön, kun oli ihan varma, että edessä on taas leikkaus ja jotain kaameeta löytyy kuvista. Huristeltiin Raision Univetiin kahdeksaksi. Elli teki pikaisen tutkimuksen ja oli sitä mieltä, että pahkura on harmiton ja tuntuu lähinnä luukyhmyltä; kuulemma hampaanpoiston jäljiltä saattaa jäädä tommosia ja luunpalat leuassa voi asettua ajan kuluessa vähän eri asentoon. Sain sit kuiteski rauhotusaineen ja kävin hoitsutätien kanssa röntgenissä, jossa tilanne näytti kuulemma oikein hyvältä. Leikkausalue oli parantunut hienosti, eikä tosiaan mitään uusintakystaa näkynyt. Kaikki hyvin siis!

Tässä mut oli just tuotu röntgenistä mamman syliin heräileen. 

Kaameita vaan noi lääkkeet. Hammasröntgenissä käytetään kuulemma aina rauhoituksen lisäksi lyhyttä nukutusta, kun röntgenfilmi pitää saada pysymään hampaiden välissä kuvauksen ajan. Sit mää en tiiä, mut tuntuu ihan ku mulla ois ollu semmonen intubaatioputki taas, ku mun kurkusta kuului koko eilisen ihan hassuja vinkunoita ja röhinää. Semmosta, kun sen leikkauksen intuboinninkin jälkeen. Mut en sit tiiä, mää nukuin, ni en osaa sanoa tarkemmin.

Aika tarkalleen 12 tuntia meni, että olo koheni, siihen saakka oli kyllä ihan veto pois. Kertaalleen kuukahdin suorilta jaloilta pötkölleni, kun ei vaan jalat kantaneet yhtään. Mut tänään olo on jo täysin normaali!

Näyttäisi siis siltä, että hammasongelma on nyt selätetty. Jihuu!

Me mamman kanssa suositellaan, että kandee kyllä kuvauttaa koiralaisten hampaat, ellei niin ole aiemmin tehty. Oltais mekin päästy aika paljon helpommalla, jos puhkeamaton hammas ja vielä kystakin oltais havaittu aikaisemmin. Sit tässä operaatiossa oli semmonenkin juttu, että vakuutushan ei korvannut mitään (koiran sairaskuluvakuutus ei korvaa hampaiden tai hampaiden kiinnityskudosten sairauksia kuin tapaturmatapauksissa). Pelkästään leikkaus itsessään kustansi yli tonnin, ja kuvauksiin, kontrolliin ja leikkauksen jälkeiseen ellikäyntiin on uponnut toinen mokoma. Vararahasto on siis syytä jatkossakin olla olemassa tämmösiä yllärijuttuja varten.

Mut mää oon nyt terve! Elli oikein vielä kehus, että hyvältä näyttää, hampaat oli harjaamisen ansiosta pysyneet puhtaina ja turkkikin on kuulemma tosi komea. Nyt voidaan odotella joulua rauhaisin mielin. Tammikuussa meillä onkin sitten uudenlaiset projektit edessä: se on kuulkaas taas muutto edessä...

11 kommenttia:

 1. Kyllä hampaat kannattaa hoidattaa ja pitää puhtaina. Meidän edellisen koiran Valun hampaat meni aika huonoon kuntoon, kun tuo maalainen emäntä ei tajunnut, että koirienkin hapaita pitää huoltaa. Ei siellä maalla sen lapsuudessa koirien hampaita huollettu. Jokunen rokote saatettiin joskus pistää, jos koira oli arvokas metsästyskoira... Ajat on muuttuneet niiltäkin osin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nyt harjataan oikein huolellisesti, mutta silti ilmeisesti vuoden välein hammaslääkärikeikkaa, johtuisiko sitten tosta leikkauksessa hoidetusta parodontiitista, jonka takia siis poistettiin takaakin yksi hammas. Huomaamatta oli kehittynyt pahaksi tulehdukseksi. Milläs tonne pienen suun perälle pääset kurkkimaan ja vielä kun ikenet on mustat, on tulehdusta vaikea huomata. Siksi siis elli hoitakoot varmistustsekkaukset jatkossa! :)

   Poista
 2. Voih, tuossa kuvassa olet ihan Jaloriepu-Reppana, onneksi se on mennyttä aikaa.
  Kuules Jalo, sinun rahallinen arvosi senkus kasvaa koko ajan, kun nyt tuo operaatiokin maksoi maltaita. Pää pystyyn, harva tiibetinspanieli päihittää sinut arvossa tai arvokkuudessa. WAU.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nyt on hyvin toivuttu, ja hammasongelmat ovat toivottavasti muisto vain! Rahallinen arvo on toissijaista, mutta mamma on kyllä jatkossa entistäkin hysteerisempi mun kanssani, kuulemma pienet kyhmyt ja myhkyrät tutkitaan ajoissa ja ihan varmuuden vuoksi, ettei tämmöstä episodia pääsis syntymään :D

   Poista
 3. Huh ku säekähin alakuusa etton jottae pielessä sulla! Onneks ee ollunna.
  Nyt suat hyvillämielin natustoo mittee haluvat ku on purukalusto kunnossa :)
  Mulle sitä on kertynnä hammaskivvee...voe turkanen ku on ellin käänti eissä! Eepä naarata...
  Vuan pietään joolu kuitennii ensin.
  Kovi oot uuvahtanneen näkönen tuossa kuvassa. Vaekka eepä ihme, kyllä ne liäkkeet vettää meleko tiijjottomaks. Muistissa on.
  Mukavata joolunootusta sinne, tervein hampaen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hammaskivi on tosi inhaa, vaikka vissiin noi ihmiskansalaisetki käy sitä poistattamassa. Mut sitä mää en tajua, että minkä takia meiät koiralaiset pitää nukuttaa semmosta operaatiota varten! Kaameen pitkä toipuminen ja paha olo ja väsymyshän siitä seuraa, periaatteessa ihan pienestä toimenpiteestä :/

   Poista
 4. Onpa sulla nyt melkoista menoa purukaluston kanssa. Onneksi oli tällä kertaa kuitenkin harmiton juttu ja sait kehujakin - aiheesta :) Kaamee tollanen nukutuksen jälkeinen heikotus!

  Lähestytään joulua, kuoma! Pysytään siis terveinä, tai ainakin entisessä kuosissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää aion jouluna natustaa monen monta herkkuluuta, ihan vaan hoidetun purukaluston kunniaks! :)

   Hyvää joulun odotusta teille kans!

   Poista
 5. Oi ku ihana kuulla hyviä uutisia hammaskalustosta! <3 Niiiiin ja muutollekkin peukut! Milliltä terkut :)

  -Paukku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sovitaan lenkkitreffit, kunhan päästään muuttotouhuista rauhottumaan! Terkut takas! :)

   Poista
 6. Hui ku ensin säikähdyttiin, mut onneks sulla olikin kaikki reilassa. Hyvä! Kyä purukalusto pitää olla kunnossa, kui sitä muuten pystyis syämään herkundaaleja niiku ny luita.

  VastaaPoista

Jätäthän minulle virtuaalirapsutuksia tai muuten vain terveisiä käynnistäsi!