torstai 20. lokakuuta 2011

Millainen on tipsu?

Ystävän kanssa käytyjen koirarotupohdintojen jälkeen innostuin taas tutkimaan, mitä tiibetinspanielista rotukuvauksissa sanotaan. Että olenko saanut sellaisen koiran, johon luonnekuvausten perusteella aikanaan kovin ihastuin.

Kaikkien aasialaisten rotujen tavoin tiibetinspanielillakin on omalaatuinen, lähes kissamainen persoonallisuus. Luonteeltaan levollinen, viisas ja siisti. Se on erittäin iloinen, toimelias, älykäs, itsevarma ja silti omistajiinsa kiintynyt koira. Eloisa, vilkas ja reipas. Se on ystävällinen, luotettava ja uskollinen, mutta ei erityisen rohkea. (hauva.com)

Kissamainen luonne pitää paikkansa, omalaatuinenkin on hyvin kuvaava... Ystävällinen, älykäs, uskollinen - kyllä. Jalo on myös melkoisen rohkea, toisinaan jopa tyhmänrohkea, ihan kaikkeen ja kaikkeen ei aina välttämättä tarttis mennä tekemään tuttavuutta.

Levollinen...


Toimelias... ja siisti...

Tiibetinspanieli on erittäin valpas rotu, niinpä sitä käytettiin myös vahtikoirana; nämä lepäsivät luostarin muureilla ja pitivät silmällä ympäröivää seutua. Kun näköpiiriin ilmaantui vieras, antoivat ne hälytyksen luostarin munkeille. Tämä valppaus on rodulle tyypillinen piirre tänäkin päivänä. Tiibetinspanieli hakeutuu yhä edelleen korkeille paikoille ja ikkunan ääreen, josta sen on helppo pitää silmällä ympäristöään. (tiibetinspanielit.fi)
  
Surettaa, ettei meillä ole järkevää pääsyä ikkunalle, eikä toisaalta järkevää näkymääkään kuudennen kerroksen ikkunoista, sillä herra koira epäilemättä viihtyisi ohikulkijoita tarkkailemassa. Toisinaan Jalo kuitenkin pääsee ihmisten toimesta ikkunalaudalle istumaan, sieltä on kiva toisinaan tarkkailla alas kadulle. Ja toki tarkkailuviettiä voi toteuttaa ulkona!
Tiibetinspanieli on luotettava pieni vahti- ja sylikoira. Rodun edustajat ovat aktiivisia, eläväisiä, iloisia, uteliaita ja älykkäitä. Tiibetinspanielit kiintyvät perheeseensä, eivätkä yleensä ole kovin haukkuherkkiä. (fi.wikipedia.org)

Iloinen, utelias, eläväinen - kyllä. Kiintynyt perheeseensä, juu. Ripuli iskee, kun pappa lähtee työreissullensa. Ei ole haukkuherkkä, tarvittaessa haukku kyllä irtoaa, mutta postinjakajat ja ohikulkijat saavat olla ihan rauhassa.Pieni, toimelias ja valpas. Iloinen ja itsevarma. Erittäin älykäs, pidättyväinen vieraita
kohtaan. (koirat.com)


Itsevarma - ehdottomasti. Erittäin älykäs, ainakin omasta mielestään. Pidättyväinen vieraita kohtaan - ei sovi Jaloon, sillä Jalo rakastaa kaikkia ja kaikkea. Ihmiset ja eläimet ovat lähes poikkeuksetta rakkaudenosoituksen arvoisia. 

Oma pieni tipsuni. Kaikki se, mitä osasin odottaa ja vielä paljon, paljon enemmän. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän minulle virtuaalirapsutuksia tai muuten vain terveisiä käynnistäsi!