perjantai 18. heinäkuuta 2014

Kuulumisia sairastuvalta

Hellurei kamelit! Nyt on kuulkaas semmonen juttu, että tuli vähän hualia. Onneks huomattavasti pienempiä, ku mihin mamma kerkes jo hysteerisenä varautua.

Lauantaina illalla harjailtiin normaaliin tapaan mun hampaita, ku mamma alko tunnusteleen mun leukaa - ihan ku siinä olis patti. No siinähän oli patti, ja on edelleenki. Mamma diagnosoi patin olevan ihan kiinni leukaluussa, kiinteä ja ulottuvan ikeneen, jossa alahuulta raottamalla näkyi selkeä pahkura. No sittenhän mamma tiätty alko googletteleen ja siitä alkoi itku ja paniikki, kun internetti kertoi, että nuorilla koirilla on aika yleinen esimerkiks tommonen pahanlaatunen luustokasvain.

Sunnuntaina mamma ottikin sitten puhelun Petvet-klinikalle, jonne saatiin aika heti maanantaiks. Pääsin mamman mukana sit töihin, koska ei oltas muuten keretty ajeleen edestakas töiden ja lääkärikäynnin välillä. Petvetissä meidät otti vastaan klinikan hammaslääkäri Lotta Ceder. Mut vähäsen jännitti, eikä vähiten sen takia, että mamma oli ihan paniikissa ja sen sydän hakkas tuhatta ja sataa. Saatoin ruikata esimerkiks kolmet pisut siihen odotusaulaan. Ja tutkimuspöydältä koitin kiivetä mamman syliin ja kainaloon ja mihin vaan pois pelottavan lääkäritätsän lähettyviltä.

No sit se lääkäritätsä totes heti, että multa puuttuu molemmilta puolilta yhdet hampaat. Semmoset jotku P1-hampaat, alakulmahampaiden vierestä. Sit se sanos, että esimerkiks boksereilla ne kyseiset hampaat saattaa jäädä puhkeamatta ja muodostaa sit sinne ikenen alle kystan. Että oliskohan mulla semmonen.

Sit mun hampulit päätettiin kuvata, ja sain vähäsen rauhottavaa. Ei ollu kuulkaa kivaa! Mua ei oo koskaan aikasemmin rauhotettu, ni se oli aika inhaa ku ihan yhtäkkiä kesken mun lattiannuuskuttelun alko väsyttää ihan hirmeesti ja sit köllähdin siitä ihan tosta noin vaan kyljelleni. Siinä vaiheessa mamma oli jo aivan hysteerinen, koska sen mielestä mä hengitin jotenki kauheen epätasasesti, mut lääkäritätsä sanos, että ihan normaalisti mä käyttäydyin. Kuvat saatiin otettua ja sit mun mamma ja Pekkis kutsuttiin kattoon niitä kuvia sinne röntkeniin.

Ja kyllä, kysta siellä oli. Mamma huojentui, kun ainakaan mistään luustokasvaimesta ei ollut kyse, mutta hurjalta se kuulemma näytti silti, kun mun leukaluussa näkyi ammottava aukko, jonka se puhkeamattoman hampaan ympärille kehittynyt kysta oli syönyt sinne. Lääkäritätsä kyllä sanoi, että silleen tultiin hyvään aikaan, että leukaluu jää vielä kystan poistamisen jälkeen tukevaksi, eikä esimerkiks murtumavaaraa pitäis olla. Hurjaa!

No sit se lääkäritätsä sanos, että Raision Univet-klinikalla on semmonen spesiaalitätsä, Eva Sarkiala-Kessel, joka mut vois operoida kuntoon, että sinne pitäis päästä mahdollisimman pian. Se tätsä on nyt lomalla, mutta saatiin aika kuitenkin suhteellisen pian, 28.7. maanantaiksi. Sillon sit poistetaan kysta, puhkeamaton hammas ja pari viereistä hammasta.

Hetken aikaa heräilin vielä siellä lääkärissä, ja se oli kuulkaas ihan kaameeta, ku olin tavallaan hereillä, mutten jaksanu tehä yhtään mitään! Esimerkiks näin ja kuulin lähellä olevat vastaanotoille odottavat koirat, mutten jaksanu päätäni nostaa! Korvan sain vähä ylös, mut kattokaa ny kuin hassusti mun kieliki on, tolleen se roikkus vielä monta tuntia sinä iltana.Ilta meniki sit kölliessä viltin alla lämpimässä ja pari kertaa mamma koitti mua viedä pisulle, mut en kyl jaksanu tehdä yhtään mitään. Tassut ei kantanu, heti ku mamma päästi must irti pihalla, ni huojuin hetken ja sit lösähdin maahan, silleen etutassujen päälle ku kamelit. Sit mamma laittoi kellon yöllä soimaan ja tsekkas että kaikki on kunnossa, ja viideltä me sit käytiin pissalla, kun tassut jo vähäsen kanto ja olin vähemmän tokkurainen.


Operaatioon on nyt reilu viikko aikaa. Leuka ei oo kipee, oon pureksinu keppejä ja luita ihan normaalisti ja ollu sitä röntkenipäivää lukuunottamatta oma iloinen itseni. Leikkaus kyl jännittää, varsinki mamma on aika paniikissa, otti vapaata töistäkin leikkauspäiväks, kun ei kuulemma jännitykseltään kykene kuitenkaan mitään tekemään. Että nyt kuulkaas blogikamelit, mää tartten kaiken tuen ja tsempin, että kaikki menee hyvin ja mun purukalusto saadaan kuntoon eikä sinne oo kehittynyt mitään pahaa.


Toim. huom! Tässä vielä linkki tommoseen juttuun, missä kerrotaan tämmösistä puhkeamattomista hampaista ja niiden aiheuttamista kystista. Hassua kyllä, ei kukaan lääkäri oo ikinä maininnut puuttuvista hampaista. Hammaskiven poistoon ei vielä ole ollut tarvetta, eikä muitakaan ongelmia ilmennyt, eikä hampaita oo sen takia ikinä kuvattu. Jos oltais tiedetty tällasesta mahdollisesta piilevästä ongelmasta, olis röntgenkuvat tietysti otettu jo aikaa sitten, ennen kuin kysta ehtii muodostua ja tehdä tällaisia tuhoja. Ilmeisesti eläinten hammashoito on vielä aika alkutekijöissään, eikä moni "tavallinen eläinlääkäri" osaa kiinnittää huomiota esimerkiksi just puuttuviin hampaisiin tai osaa ajatellekaan, että tämmönen probleema vois olla olemassa.

Etenkin lyhytkuonoisten karvakorvien omistajille siis isona vinkkinä, että jollei koirasi hampaita ole vielä kuvattu, olisi korkea aika tehdä se nyt. Varmuuden vuoksi!

Loppuun vielä kevennykseksi kuva lääkärikäyntiä seuraavalta päivältä, kun mieli oli taas iloinen ja tassut kantoivat lenkuralle! :)


13 kommenttia:

 1. Ohho, enpä oo ikinä tuommosesta kystasta kuullutkaan! Toivottavasti leikkaus sujuu hyvin, ei sitä kannata jännittää! Tsempit täältä pohjoosesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta, kysta leukaluussa ei ois kyl ensimmäisenä tullu mieleen! Kiitti tsempeistä, me kerrotaan täällä sit kuulumisia!

   Poista
 2. No jopas oli uutinen. En ole myöskään koskaan kuullut vastaavasta tapauksesta. Luulisi, että jos hampaita puuttuu, niin sitten puuttuu vaan eikä siitä mitään luulisi seuraavan. Vaan näköjään ei olekaan välttämättä niin, kuten nyt Jalon tapauksessa nähtiin. Oppia ikä kaikki.
  Jalo ressukka on kuvissa ihan kanttuvei kanveesissa. Noita "rauhoituksia", jotka oikeasti ovat silti nukutuksia, saa myös pelätä, onhan niissä aina omat riskinsä. Ei oo helppoa olla koiransa omistajana, kun sille tehdään operaatioita, sydän kylmänä saa pelätä. Ja aina sitä pahinta ja useimmiten ihan turhaan.
  Meidän Vili oli huono heräämään, vaikka rauhoitettiin pari kertaa vain anaalien takia (eikä sentään minkään leikkauksen takia), ei millään meinannut tokeentua, ihan huoli oli siitäkin.
  Lykkyä tykö teille molemmille sinne operaatioon, onneksi ei ole mistään vakavasta sairaudesta kyse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, ei olis arvannu, että tommonen voi hampaaseen muodostua! Jotenkin luulis, että ikenen alle jäävä puhkematon hammas edes sitten huomauttaisi olemassaolostaan jotenkin, tulehtumalla tms...

   Pelottavia ovat anestesiat niin ihmisille kuin eläimille tehtyinä. Pidetään peukkuja, että Jaltsalla menee nyt kaikki hyvin ja suunnitelmien mukaisesti!

   Poista
 3. Voi mahoton, en oo koskaan kuullutkaan moisesta jutusta. Mutta mä uskon, että kaikki menee hyvin. Leikattava aluehan on leuassa, ei siis missään kovin "syvällä". Joudutkohan sä liemiruokinalle joksikin aikaa? Ainakaan keppejä et saa pureksia vähään aikaan.

  Iso tsemppi ja voimarapsutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei kai toi periaatteessa hirmusesti tavallista hampaanpoistoa (esim. ihmisten hankalat viisaudenhampaat) suurempi operaatio, ei tartte masua avata sentään tms. Liemiruokinnalle varmaan joo :( Mamma kyl sanos, et mun paino on nyt aika hyvissä mitoissa, et ei oo katastrofi jos ruoka ei maita ihan normaaliin tapaan leikkauksen jälkeen. Mut oon laittanu jo toivelistalle jauhislihakeittoa, jauhislihasmoothieta sekä jauhislihasorbettia!

   Poista
 4. Tottahan toki me sua tsempataan, Jalo! Hyvin kaikki menee. Mut noi äipät on tommosia, hirmeesti hualehtiivat ja kauhukuviakin niillä on tapana maalailla. Mut hei kameli, erinomasta että sun äippäs huamas ton hammaskystän, ny saat siihen avun nopeesti. Tuplatsempit!

  VastaaPoista
 5. Ohhoh, jos Ossin matte ymmärsi oikein, niin se kysta on siellä luun sisällä. Kysta itsessäänhän on nesterakkulakasvain. Ihmisellehän kystia voi tulla kanssa mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Naisilla munasasarjoihin, kummallakin sukupuolella oikeastaan minne vaan, jopa aivoihin.

  Kyllä teidän operaatio menee ihan hyvin. Onneksi huomasti patin ajoissa, tsemppiä Ossilastakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, nesterakkula! Emännälläkin on semmonen leikattu poskiontelon uumenista, mutta sitä en kyllä tiennyt, että voi tolla tavalla "syödä" luuta pois tieltään.

   Viikon päästä toipuminen on toivon mukaan jo hyvällä mallilla, pidetään peukkuja!

   Poista
 6. No kyllä laetettaan tsemppijä tiältähhii! Eepä olla meelläkkää kuultu tuommosesta. Mutta elekeehä huolija, hyvästi kaekki männöö! Sielä on hyvät liäkärit hoetamassa. Ja oot kunnossa äkkijä. Onnee matkaa leekkuulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Liäkäritätsän pitäs ainaski olla hyvä, joten luottavaisin mielin!

   Poista
 7. Voi kurjimus, sä olet ollut täällä taas lekurilla ja kipeenä! Pitkospuulenkkeilystä päätellen oot selvinnyt tilanteesta hyvin. Toivottavasti kaikki menee jatkossakin hyvin. Paljon lämpimiä rapsutuksia sulle <3

  VastaaPoista

Jätäthän minulle virtuaalirapsutuksia tai muuten vain terveisiä käynnistäsi!