perjantai 8. tammikuuta 2016

Huurteista tammikuuta

Joulu sujahti ohi, samoin vuodenvaihde. Sain lahjoja, söin hyvin, en pelännyt paukkuja. Tuli talvi, vaikkei juurikaan vielä lunta (vaikka povattiin hirrrmuista lumimyrskyä), mutta pakkasta on viime päivinä riittänyt kaiketi vähän joka puolella Suomea. Täällä lämpimässä etelässäkin parhaimmillaan miltei -25 astetta! On kuulkaas toppatakki tullut tarpeeseen.

Mamma on tuolla feispuukin puolella kauhistellut jatkuvia karkuripäivityksiä, hirvitellyt, miten karkurit pärjäävät näissä pakkasasteissa yksikseen ulkona... Saati sitten ne, joita välinpitämättömät ihmiset ihan omaa tyhmyyttään ulkoiluttavat joko aivan liian olemattomissa talvivarusteissa tai jopa jättävät lemmikkinsä ulos pakkaseen, koirat tarhaan tai koppiin tai narun päähän, kissat muuten vaan omatoimisesti ulkoilemaan. Eläimetkin palelevat, jopa pienellä pakkasella! Turun eläinsuojeluyhdistyskin on ottanut kantaa tähän asiaan (klik). Silti tuolla kaduilla näkee pieniä ja suuria, hyvin lyhytturkkisia koiria vailla minkään valtakunnan lämmikettä. Ja ulos hylätyt kissat, niistä ei varmaan kannata edes aloittaa.

Mulla on ulkoillessa ollut nyt kovilla pakkasilla toppatakki, vaikka mun turkkini on aikamoisen tuuhea ja aluskarvaakin riittää. Mutta silti, lyhyenkin pissakävelyn jälkeen sisälle palatessä tärisen vilusta ja kipitän kiireesti viltille lämmittelemään. Fannikka on viihtynyt viime päivät sängyn alla, koska siellä on jokin mystinen lattialämmitysputkiston risteyskohta ja hirmuisen lämmin kohta lattiassa. On huutanut ulos, mutta noin puolentoista minuutin valjasulkoilun jälkeen tunkenut jo kovaa vauhtia sisälle.

Kunnon hankia täällä etelässä ei edelleenkään ole, mutta kuten kuvista näkee, on lähimetsä saanut ainakin pienen hentoisen valkoisen harson. Saatiin hämyiseltä iltapäivälenkiltä napattua muutama (hieman hämärä) kuva, ennen kuin mamman aifoun hyytyi pakkasessa ja sammui... Kyllä muuten Nokia kesti kovaakin pakkasta, mutta pitää näköjään tälle luurille valmistaa jonkinlainen lämmin makuupussukka talveksi!


Oikein onnellista alkanutta vuotta kamuille <3 Me luvataan uuden vuoden kunniaksi aktivoitua plokkaamaan vähän useammin. Pitäkäähän itsenne, eläimet ja ihmiset, lämpiminä pakkasissa!

12 kommenttia:

 1. Terve Jalo! Hauska kuulla sinusta. Ja oikein hienoa vuotta 2016.
  Joo, ihan tarpeeksi kylmää on ollut täällä etelässäkin, mutta ihan hurjia lukemia on esim. Iivari kertonut omalta paikkakunnaltaan. Saisi se nyt lauhtua viiteen miinusasteeseen ja luntakin saisi olla viitisen senttiä. Sitten eikun kevättä kohti häntä pystyssä rinta rottingilla. Oikein hyvältä näytät joka kuvassa, kamu. Hauskaa loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt täällä oli aamulla se viitisen astetta, mutta niin gaumee tuuli, että meni ihan luihin ja ytimiin! Tosin mä tapasin naapuruston juoksuisen nartun, mua ei siinä vaiheessa haitannut tuuli eikä pakkanen, sydämet vaan vilisi silmissä...

   Poista
 2. Me ei kuule olla ku käyty nostamassa koipea ulkona. Täällä on ollut pahimmillaan -30°C. Johan siinä pissaki jäätyy kaarelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kauhee. Onneks teillä on toisistanne seuraa, niin voi leikuroida sisätiloissakin. Toi nti Kattinen on vähän laiskahko seuralainen pallopeleihin...

   Poista
 3. Juu, talvi tuli, vaikka meinasi ihan ohi mennä. Mutta näin on hyvä, koska se kuuluu asiaan, että on talvi.
  Wuppe käy vain kolme kertaa päivässä ulkona nyt, kun on kylmä, muuten käy neljä kertaa. Pitkät lenkit ovat kokonaan tauolla. Mitään takkeja herra ei kelpuuta, mutta toppaliivi on laitettu päälle. Tosin ei täällä ole niin kylmä kuin teillä siellä, mutta kuitenkin aika raaka sää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu näin oon kuullut, että monet koiralaiset ei oikein tykkää vaatteista. Mua ei häiritse, paitsi joskus nuorempana mulle puettiin tossut, ja siinä tuli kyllä raja vastaan. Naurettiinkin vielä, kun kävelin niin hassusti niissä...

   Poista
 4. Mukavata vuuen jatkoo sullehhii! Pakkasta piisoo ylj omantarpeen ja vuatteet on pakollisija. Kyllä ee ymmärretä myökää minkätähe ee immeeset huolehi omista lemmikistäsä! Etennii nuo ohutkarvaset häkkikoerat siälittää. Ee liene kopit niin lämpimijä -35 pakkasella että tarkenis kunnolla.Kyllä luulis että tuppaan voes jo ottoo tuommoset poloset.
  Sulla on hyvä takki,tarkennoo takkuulla :)Kylymännäköstä on teelläe vaekkee tuota lunta kummosesti ookkaa. Pysyhhän vuan lämpimässä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma muistaa lapsuudenkotinsa läheltä koiran, joka oli ulkona kesät talvet. Oli koppi, jossa oli ohut styroksilevy pohjalla, ei lämmitystä. Viiden metrin lieka, jossa ympyrää juostessaan koira oli tehnyt syvän uran maahaan, ei lenkkejä juuri koskaan... Ja kissoja, niitä oli parhaimmillaan pentukauden jälkeen kymmeniä (ennen kuin osa pennuista "hävisi") :( Eläinsuojeluilmohan siitäkin taloudesta olis pitänyt tehdä.

   Onneksi on eläinsuojeluyhdistykset, ja paljon ihmisiä, jotka huolehtivat. Vaan ei se auta niitä eläinparkoja, jotka joutuvat kärsimään idioottien käsissä :(

   Poista
 5. Samaa olen minäkin ihmetellyt, että miten niitä karkureita aina vaan riittää. Ja eritoten jpka vuosi uutena vuotena koiria katoaa erityisen paljon, räiskettä säikähdettyään. En ymmärrä miksi se on niin vaikeaa pitää niitä koiria hihnassa uutena vuotena, kun karkaamisriski on korkea.

  Kylmää on tosiaan ollut! Jopa lapinkoira Wiima osoitti pahimmilla pakkasilla, ettei varsinaisesti viihdy ulkona - alkoi palella jaloista, mutta eihän se ole mikään ihme kun pakkasta oli yli 25 astetta. Niinpä tehtiin muutaman päivän ajan vähän lyhempiä ulkoiluja, mutta tänään kun mittari näytti 15 astetta miinusta, niin kylmyys ei neitikoiraa enää vaivannut.
  Neitikoiran emäntää se sensijaan hieman vaivasi, koska tänään pakkaskeliin yhdistyi tuuli, joka teki siitä erityisen purevaa.

  Mutta ihanaa että tuli talvi ja edes hieman tuota valkoista. Pysyisipä nyt hetken tämmöisenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut ilmeisesti säikähtävät niin kovin, että riuhtaisevat hihnan irti tai rikki, mutta itse jos paukkuherkän kanssa vuodenvaihteessa ulkoilisin, laittaisin varmasti tuplahihnan ja -valjaat :D Mutta surettaa kyllä näiden karanneiden kohtalo ja vointi näillä keleillä :(

   TESY oli kirjoittanut uudenkin päivityksen pakkasasiasta, juurikin tuohon vedoten, että edes kylmää yleensä hyvin sietävät rodut eivät pärjää ulkona kelissä kuin kelissä, vaan palelevat nekin. Yhtä laillahan vaikka juuri lapinkoiran tassu on altis pakkaselle, kuin muidenkin rotujen! :) Jännä, miten tosiaan 15 astetta tuntui täälläkin ihan jopa lämpimältä kovimpien pakkaspäivien jälkeen...

   Poista
 6. Hyvää alkanutta vuotta sinne teidänkin suuntaan!
  On kyllä ollu hirmeet pakkaset täälläkin. Sä taidat pukeutua ihan kiltisti lämpimiin vermeisiin. Mä inhoon tuota pukeutumishommaa, mutta pakko on ainakin villapaita päälle pistää, muuten äippä ei ilkeä mua ulos viedä.
  Heh, pakko tunnustaa, että äippä luuli ensiks sun tarkottavan vankikarkureita, kunnes tajus, että sää tarkotat ilmeisesti eläinystäviämme, jotka mahdollisesti on lähtenyt lipettiin uudenvuoden yön aikaan? Me kun ei olla veispuukissa, ja muutenkin on jäänyt jotenkin huomaamatta tuo uutinen. On kyllä sääli, jos joku joutuu ihmisen tyhmyyttä palelemaan turhaan paukkupakkasissa moisten typerien rakettien takia. Voi kun kaikki tajuais pitää lemmikkinsä lämpimänä ulkoillessa. Mulle kyllä riittäis talvilämpötilaks -25°. Lämpimämpiä kelejä odotellessa, terv. -Elli-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, vankikarkureita vilisee juu aina vuodenvaihteen tienoilla erityisesti! :D Joo, feispuukissa on semmosia eri paikkakuntien ja koko Suomenkin karkurit-ryhmiä, joissa ihmiset voi ilmoitella kadonneista ja vastaavasti löytämistään lemmikeistä. Mekin ollaan semmoisessa ryhmässä ilmoiteltu pihalla pyörivästä kisulista, joka kylläkin ilmeisesti on "vapaa ulkoilija" (mamma ei tätä oikein sulata, iso tie vieressä ja kaikkea).

   Kyllä se villapaita kannattaa vaan laittaa päälle! Ei tartte värjötellä. Mä pukeudun kyllä ihan mieluusti mun toppa- ja sadetakkiin, mamma aina kehuu, että näytän tosi komeelta niissä! (Vähän sama juttu, kun Idolsiin osallistuva sanoo, että äiti on aina kehunut laulutaidoista.....)

   Poista

Jätäthän minulle virtuaalirapsutuksia tai muuten vain terveisiä käynnistäsi!