sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Se aika vuodesta

Ensinnäkin: ihan huisin nopeasti menee aika. Viime postauksessa näkyi vielä lunta! Ei ole enää. Kevät on virallisesti alkanut, ja mikäs sen parempi todiste kelien lämpenemisestä kuin punkit, nuo viheliäiset pikku otukset. Ensimmäiset irroitettiin kuluneella viikolla, toinen mahasta ja toinen sieltä. Pyllystä!! Voitteko kuvitella, sinne se oli kiinnittynyt, hännäntyveen. Kyllä muuten kutitti. Viime vuoden hurjista punkkisaldoista viisastuneena mamma päätti ottaa ajoissa tujummat keinot käyttää, viime kesän ultraäänipallerosta ja yrttipannasta kun ei juurikaan mitään apua ollut.

Niinpä mamma soitti Petvet-asemalle ja tiedusteli (jälleen kerran) lisätietoa noista kovasti hehkutetuista punkkitableteista elikkäs Bravectosta. Vaan ei vakuuttunut mamma tableteista, tälläkään kertaa. Ajatus siitä, että suun kautta annetaan tabletti, joka vaikuttaa 3 kuukautta, tuntuu kuulemma hurjalta. Mitä sitten, jos tabletista tulisikin jokin paha sivuoire? Sen vaikutusta ei noin vain kumotakaan. Toisekseen: Bravectohan ei toimi minkäänlaisena karkotteena, vaan tappaa punkit vasta sitten, kun ne ovat jo ehtineet kiinnittyä. Vaikutusaika on sen verran pitkä, että sen aikana punkkien kantamat taudit ehtivät jo tarttua. Ilmeisesti alkujaan tällainen Bravecton kaltainen valmiste on tarkoitettu punkkitartunnan hoitoon esimerkiksi tilanteessa, jossa koira on täynnä punkkeja, eikä niitä pystytä yksitellen nyppimään pois. Kolmanneksi: Bravecto on ollut markkinoilla vasta joitakin vuosia, eikä ainakaan pidempiaikaisia käyttökokemuksia ole. Voidaanko siis tietää, millaiset ovat haittavaikutukset useamman vuoden käytön seurauksena? Täällä seudulla punkkiaika on pitkä, minkä vuoksi vuodessa pitäisi koiralle antaa kaksi kolme kuukautta vaikuttavaa tablettia. Puolet vuodesta siis "sisäisesti myrkytettynä", ei hyvä.

No, Bravecto hylättiin, ja marssittiin apteekkiin. Petvetistä täti väitti, että kaikki valeluliuokset sisältävät karkottavan vaikutuksen. Mutta kas, apteekissa sanottiin toista, aivan kuten mamma muisteli kuulleensa aiemminkin: suurin osa myöskään niskaan laitetuista valeluliuoksista ei karkota punkkeja, vaan tappaa ne vasta kiinnittymisen tapahduttua. Karkottava vaikutus on vain joillakin liuoksilla (Bayvantic) ja pannoilla (Scalibor), mutta näiden aineet ovat kissalle hengenvaarallisia, ja siksi nekin on suljettu pois meidän taloudessamme.

Ilmeisesti sekä Bravecton että valeluliuosten käyttäjillä on kuitenkin sellainen tuntuma, että nämäkin aineet jollakin tavalla vähentäisivät punkkien kiinnittymistä. Virallisesti näin ei kuitenkaan ole, ja siksi esimerkiksi fiproniilia sisältäviä liuoksia ei saa myydä karkotteena.

Koska punkkeja vastaan haluttiin nyt joku taisteluväline, päädyttiin kuitenkin valeluliuokseen nimeltä Exproline Vet. Vaikuttava aine on fiproniili (googlaamalla selviää kuinka "harmiton" myrkky on kyseessä...). Aine lätkäistiin iholle iltasella, ja ensimmäisen vartin verran kutitti ihan hirveästi. Kipitin ympäri kotia ja mamma oli jo huolesta soikeana kiikuttamassa mua suihkuun. Mutta sitten kun se aine vähän kuivahti, kutina rauhoittui, eikä sen jälkeen ole ollut mitään oireita, hajua tai tuntemuksia (eikä punkkeja, mutta ilmatkin on taas vähän viilenneet).

Raportoimme tuloksista, kunhan oikein lämpimät kevätkelit saapuvat! Kivaa kevättä, kamut!13 kommenttia:

 1. Me ei olla törmätty punkkiin kuin yhden kerran, toukokuussa viime keväänä. Mutta punkkipihdit meillä on ja Bayvantickia käytetään. Tosin emäntä nappasin sen punkin sormilla pois. Ja heiti roskikseen, vaikka se käveli vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi onnekkaat. Mä olen punkkimagneetti. Oon niin matala, karvainen ja kiltti, että ökkiäiset suorastaan rakastaa hyppiä mun turkkiini. Ei kyllä käytettäis mitään myrkkyjä, mutta viime kesän perusteella on pakko, meidän nykyisissä lenkurointimaastossa on ihan hurja määrä punkeroisia!

   Poista
 2. Ihana kuva!

  Mut siis joo, samojen juttujen kanssa täällä kamppaillaan: millä torjua punkit... Aiemmin on ollut käytössä Exspot, mutta hurjaa kamaahan sekin on. Meillä siis vielä mietinnässä, millä lähdetään taistoon tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrkystä ei toistaiseksi ole tullut mitään haittavaikutuksia, eikä ole näkynyt punkkejakaan. Tosin harvemmin ne räntäsateessa liikkuukaan, ja räntää on viime päivinä riittänyt... :D

   Nyt on vaan vauhko olo, että tarttuuko aina rapsuttaessa omiin käsiin sitä myrkkyä myös. Kamalia aineita kaikki punkkitökötit, ja luonnollisista torjuntakeinoista ei meillä kyllä ole ollut minkäännäköistä apua. Mutta on ne punkitkin iljettäviä, ainakin meidän seudun esiintymismäärällä. Viime kesänä saattoi yhden lenkin jäljiltä turkissa vilistää hyvinkin yli viisi punkkia...

   Poista
 3. Juu, me jäähään ootteleen sun punksituloksias, kuoma. Toivottavasti tepsii ja punksit ei suhun tartu. Loikoisaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto puuttui peliin omalla karkotteellaan, lätkäisi räntäsateen ja rakeita - ei ole näkynyt punkkeja, ei! :D

   Poista
 4. Neon nuo punkit kyllä sittä vihovviimisijä otuksija. Jootasivat sukupuuttoon kuolla ne. Aena on miettimistä millee niitä vastaan tapellaan. Meellä ehken männään sillä karkotinvempeleellä.Aenahhii männäkesänä toemi. Ja eellisenä. Tulehan sittä huastammaan minkä konstin otitta käättöön ja mitenkä tehhoo. Mukavata ja lokosata kevvääjjatkoo sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma on harkinnut myös a) mun turkin ajelemista lyhyeksi kesämalliksi ja b) mun pukemista kokovartalosuojapukuun. Onneks ei sentään tosissaan... Toivottavasti myrkky ajaa punkeroiset tiehensä tai ainakin nitistää ne, jos erehtyvät kiinnittymään!

   Poista
 5. Meillä on auttanut punkkipanta, ei ole koskaan ollut yhtään punkkia.
  Aika letkeä ilme ja asento tuossa kuvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Panta kuulemma on hyvä, mutta kun tuo Fannikka. Heti myrkyn laiton jälkeenkin Fannikka halus alkaa painimaan, ja melkein ehti haukata mua niskavilloista. Olis kyllä ihan myrkyttynyt koko kisukaveri, jos sellasta pantaa pitäisin :(

   Poista
 6. Se on punkkikausi aluillaan taasikkeen. Aikaisemmin minä olen aina käyttänyt Exspottia. Jos sitä on tuolla Ossin kaapissa vielä jäljellä, niin varmaan kohta tuikkaan sitä niskaan. Tiedän, että sitä ainetta ei voi käyttää niin pienille koirille, kuin Jalo on. Naapurimme, joka on ELL-pariskunta, käyttää kahdelle koiralleen juuri tuota tablettia. Itse olen kanssa pähkäillyt sen kanssa, mutta tabletti on mielestäni se hankalin muoto ja vielä hankalammaksi sen tekee se, että tabu vaatii sen ELLin reseptin.

  No,koetetaan saada punkit pysymään poissa koiristamme keinolla millä hyvänsä. Itsestämme myös. Kevätterkut Ossilasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exspotti sopii yli viisikiloisille, mähän painan reippaasti sen yli kyllä, kahdeksan ja puoli! :) Mutta Exspotissakin on tuo kissajuttu, se on kissoille nuoltuna myrkyllistä, eikä siksi sovi meidän käyttöön.

   Meidän elliasemalta saa noutaa Bravecton tiskiltä, jos on kuluneen puolen vuoden aikana asioinut siellä. Kirjoittavat siis reseptin siinä tapauksessa tapaamatta koiraa, mikä toki helpottaa tabletin hankintaa. Tabletissa hirvittää vaan sen pitkä vaikutusaika ja "sisäinen" vaikutusmekanismi, sekä lyhyet käyttökokemukset ja tutkimustieto, useinhan jotkut lääkkeiden haittavaikutukset saattavat tulla ilmi vasta vuosien käytön seurauksena...

   Poista
 7. Palvelijatar on ihan vauhko punkkien suhteen. Onneksi minusta ei ole ikinä löytynyt punkkia! Se syydää joka enkin jälkeen suunnilleen suurennuslasilla meikäläisen ja kampaa ja harjaa. Minulle käytetään Frontilinea,joka ei ole koskaan aiheuttanut mitään iho-ongelmia. Sitä käyttää meidän seudulla aika moni, mm. apteekin farmaseutti,jolla on kaksi koiraa. Hän nauraa jutuille, joiden mukaan punkkimyrkky muka joutuisi verenkiertoon. Ei kuulemma joudu. Sen sijaan ne myrkyt kyllä ovat juuri laitettuina vaarallisia mereneläville,joten ihan heti laiton jälkeen ei pitäisi mennä uimaan luonnonvesiin.

  VastaaPoista

Jätäthän minulle virtuaalirapsutuksia tai muuten vain terveisiä käynnistäsi!