sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Stressiä ilmassa

Kukaan ei varmasti ole välttynyt huomaamasta meneillään olevia MM-kisoja. Mies saapui reissultaan pari päivää sitten, ja sitten meillä onkin sitten parina iltana ollut kisakatsomo. Ei mitään hirvittävää ihmispaljoutta: toisena iltana peräti yksi vieras ja seuraavana useampi, miehen siskot ja ystäväpariskunta, jotka kaikki ovat meillä tavallisia vierailijoita ja Jalolle varmasti läheisimpiä ihmisiä isäntäväen lisäksi. Ja mitä tapahtui? Rauhallinen, sopeutuva ja helppo koiramme sai molempina iltoina ihan hirvittävän stressikohtauksen. Tapahtui siis sama kuin viime juhannuksena.

Meteli ei todellakaan ollut kova, ei yleistä hälinää; on meillä istuttu iltaa sata kertaa riehakkaamminkin, eikä koira ole korvaansa lotkauttanut. Nyt Jalo kuitenkin alkoi täristä, läähättää, tassut jättivät lattiaan hikijälkiä ja käytös oli melkoisen rauhatonta vaeltelua ihmisen luota toisen luo. Varsinaisesti Jalo ei siis pelkää eikä arkaile, vaan lähinnä tuntuu olevan levoton ihmisjoukon keskellä.

Mietin, onko syynä se, että mies tuli juuri (kuukauden poissaolon jälkeen) kotiin ja Jalo vahtii nyt laumaansa poikkeuksellisen voimakkaasti ja stressaantuu, kun on epävarma lauman pysymisestä koossa? Pelkää, että isäntä katoaa taas paikalta?

Molempina iltoina käytös rauhoittui ulkona välittömästi, mutta sisälle palatessa tärinä ja läähätys jatkui taas. Jalo hakeutui syliin, seurasi vessaan, seurasi parvekkeelle... Istui vieressä ja tuijotti herkeämättä. Oma käyttäytymiseni epäilemättä vahvisti stressiä: huolestuin ja aloin paijata, kun olisi pitänyt olla mahdollisimman neutraali ja osoittaa, ettei laumalla ole mitään hätää.

Tänään kokeillaan taas uudestaan muutaman vierailijan voimin, suunnitelmana on ehkä ottaa pentuportti käyttöön ja rajata Jalo makuuhuoneeseen, josta on suora näköyhteys sohvalle. Jospa tilanteen seuraaminen kauempaa auttaisi asiaa, ja herra koira osaisi ottaa rennommin huomatessaan, että siellä se lauma on ja pysyy ilman vahtimistakin.

Vinkkejä? Tämä emäntä on varsin epätietoinen tällaisesta reaktiosta, sillä normaalisti Jalo sopeutuu toooodella helposti kaikkialle (ja on myös otettu mukaan melkeinpä kaikkialle, joten harjoittelua sopeutumisesta on paljon), ei vierasta, ei rähise, ei vahdi, eikä pelkää edes ilotulitteita. Jos kyseessä on huoli lauman koossapysymisestä, niin miten sitä huolta voisi helpottaa ja herra koiran stressiä lievittää?


8 kommenttia:

 1. Minulle tuli oma vanha kokemus mieleen, ehkä ei sovi Jalon olosuhteisiin, mutta kerronpa kuitenkin.
  Kääpiösnautserini Pippo oli jalkapallon sekä jääkiekon EM- ja MM-kisalähetysten aikana täysin poissa tolaltaan. Meillä ei ollut vieraita kylässä, oma porukka vain, mutta Pippoa ahdisti se katsomon melu ja yleisön huutaminen. Koiraparka istui vaatekaapissa ja läähätti itsensä läkähdyksiin. Sitten kun keksimme, mikä moisen stressin aiheuttaa, niin laitoimme äänet pois televisiosta. Koira rauhoittui oitis, mutta kisojen seuraaminen ei ollutkaan meille ihmisille enää kovin kivaa...
  Kannattaa kokeilla, jos vaikka Jalolla olisi sama syy stressiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeiltiin mute-toimintoa, mutta ei auttanut, lienee siis syynä ihmisväen levottomuus, jonka koira vaistoaa... Mutta jännää, sillä viime vuonnakin pelit katsottiin, ja tuolloin MM-finaalit olivat vielä monta astetta tämänvuotisia jännempiä, eikä Jalo reagoinut silloin mitenkään!

   Poista
 2. No voi ei, onpa kyllä erikoinen että Jalo taas ihan yhtäkkiä noin vahvasti reagoi. Tärkeä huomio minkä itekin olit jo tehny eli sun oma käytös! :) Vahvistit Jalon fiilistä siitä että jotain todellakin on hullusti, jolloin käytöksen toistuminen tulevaisuudessa on aina todennäiköisempää. Voihan sitä kokeilla onko se nuo pelien/kisonjen äänet telkkarissa. Epäilen kuitenkin koska ei Jalo niihin oo ennen reagoinu. Meillä Peto reagoi aina kun Jussi katsoo peliä. Sehän eläytyy peliin hyvin vahvasti, huutaa, kiroilee ym. Eli se on se energia mikä Jussista silloin "säteilee" mihin Peto reagoi. Se häipyy saman tien makkariin aina kun Jussi alkaa katsoa peliä. Jos minä katson yksin, kuten just tänään suomen pelin, nukkui Peto tyytyväisenä sohvalla mun vieressä. Se ei myöskään reagoi illanistujaisista/juhlinnasta tms lähtevään meteliin. Voisiko Jalokin olla herkkä tuollaiselle "energialle" mikä ihmisistä, erityisesti sen läheisistä ihmisistä lähtee kun katsotaan jotain mihin eläydytään vahvasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ilmeisimmin tutina johtuu tosta ihmisenergiasta. Mutta miks just nyt...? Ja miks sillon juhannuksena...? Outoa, kerrassaan. Toisaalta tutinaa ja tärinää on esiintynyt välillä autoillessakin, ilman mitään erityistä syytä tai muutosta, joten ota niistä nyt sitten selvää, mikä koiraherraa milloinkin ahdistaa...?

   Poista
 3. Meillä taas Ronja innostuu jahtaamaan kissoja jos nauramme jollekkin telkkariohjelmalle. Joskus sieltä jopa tulee naurettavia ohjelmia. Mitä kovempi rätkätys sen kiivaampi on mäyriksen hyörintä. Kissat osaavat kyllä pomppia silloin uuninpankolle mulkoilemaan sankaritarta. Samoin käy jos tuuletetaan Suomen (voitto)maaleja jääkiekko-otteluita katsoessa. Koira ottaa osaa omalla tavallaan. Ehkä se aiheuttaa jotain hämmennystä koiralle kun ihmiset eläytyvät johonkin koirille näkymättömään niinkin voimakkaasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä se on tässä tapauksessa yhdistynyt pelijännitys ja laumanvartiointi, joka stressaa. Eläinohjelmia täälläkin kytätään tarkkaavaisesti, erityisesti Poliisit-sarjan Severi ja Tullin huumekoirat saa Jalon jakamattoman huomion :)

   Poista
 4. Mulla oli vuosia sitten tipsu, joka reagoi prikulleen samoin jääkiekkoon, ei tarvinnut Mertarannan kauaa kuulua telkasta, kun tärinä ja läähätys alkoivat, vaikkei ihmiset millään lailla olisi vielä reagoineetkaan. Meillä homma ratkesi siten, että koira meni ulos touhuilemaan omiaan pelin ajaksi, tämä oli omakotitalossa helppo toteuttaa. Jos keli oli huono niin kaveri rauhoittui makariin omalle petilleen, kun sai radion kaveriksi ja oven kiinni. Radio oli hyvä kaveri myös ukonilmalla ja ilotulituksien aikaan, jolloin reaktio oli sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Radiota vois seuraavalla kerralla kokeillakin. Asunto on sellainen, ettei täyttä rauhaa peliltä saa mitenkään. Ehkäpä jatkossa kisastudiot pidetään jossain muualla, ja herra koira jää kotiin Mertarannan ulottumattomiin :D

   Poista

Jätäthän minulle virtuaalirapsutuksia tai muuten vain terveisiä käynnistäsi!