lauantai 19. maaliskuuta 2011

Yrjölän puuro

Eilen pitkällisen jyvänliotuksen ja uunihaudutuksen tuloksena valmistui Yrjölän puuroa. Valmistan sen tipsujen pentuoppaan mukaan, jolloin puuroon käytetään (tupla-annoksen mukaisesti) 

2 litraa vettä
1 dl tummaa riisiä
1 dl ohrasuurimoita
1 dl tattarisuurimoita
1 dl hirssisuurimoita

Näitä liotellaan vähintään kuusi tuntia, jonka jälkeen uuniin kahdeksi tunniksi. 

Valmiiseen puuroon sotken lihat raakana. Tästä liikkuu monenlaista ohjetta, pentuoppaassa ohjeistetaan kypsentämään myös liha, kun taas jossain väitetään, että kypsentämällä lihasta poistuu tärkeitä ravintoaineita. Käsittääkseni raaka lihan on koiralle parasta, mutta...


... miten mahtaa olla tällaisen jauhelihan kanssa? Sikaa ja nautaa. Raa'assa sianlihassahan piilee trikiinivaara (Suomessa ilmeisesti melko olematon kylläkin). Oscar-ruokien sivuilla kerrotaan jauhelihan kelpaavan sellaisenaan sulatettuna, kun taas toisaalla väitetään sianlihan vaativan aina kypsennystä. 


Safkat on nyt kuitenkin pakastettu puuro + raaka jauheliha -yhdistelmällä. 
Mutta miten on, menikö nää kokkailut nyt trikiinivaaran takia ihan pilalle?

Edit. Armas koira-alan ystäväni on vankasti sitä mieltä, että lihat syötetään raakana, joten sellaisena herra Jalokin ne saa. :)


3 kommenttia:

 1. Hiphei!
  Kyllä mä syöttäisin possunkin raakana (tai siis, syötänkin), se trikiiniriski on käsittääkseni lähinnä teoreettinen sillä trikiinierät eivät koskaan (teoriassa) pääse myyntiin asti.
  Mutta, ei siitä kevyestä kypsennyksestäkään sillä lailla haittaa ole. Mä muistelisin ettei siitä lihasta mitään sillä lailla tärkeitä ravintoaineita pääse kuumennuksessa katoamaan, enempi niitä poistuu kasvikunnan tuotteista.
  Voi toki olla, että olen väärässä :D

  t. Tiia & Hugo

  VastaaPoista
 2. Kyllä sekä naudan- ja possunlihaa voi antaa raakana, eikä siinä mitään vaaraa ole. Mutta kun ajattelen, että Jalo nyt kuitenkin nirsoilee ruuan kanssa, voi olla että sen pakastetun Yrjölänpuuron maku (tuoksu) paranee, kun kuumennat sen vaikka mikrossa, niin siinä se lihakin saa kypsyä ja ruoka tulee maukkaammaksi. Itse asiassa koirathan päättävät hajuaistinsa avulla, mikä on hyvää, eikä niillä makuaisti ole samanlainen kuin ihmisillä.
  Terkuin:) Kasvattaja-Tuula

  VastaaPoista
 3. No näinpä teemme! Pakastepurkit mikroon ainakin hetkiseksi, jotta ruoka tuoksuttuu herra Nirsolle sopivaksi ;)

  Keskustelupalstojen höpinät on aina vähän niin ja näin, yksi väittää toista ja toinen toista, eikä kummankan totuusarvosta ole minkäänlaisia takeita.

  Jalo kuittaa ja siirtyy ruokakipolle odottamaan herkullista puurosotkua... :)

  VastaaPoista

Jätäthän minulle virtuaalirapsutuksia tai muuten vain terveisiä käynnistäsi!